O Grupi


Nervozni poštar, jedna od najneobičnijih grupa, koja je na prostorima bivše države doslovno žarila i palila osamdesetih godina. Nervozni poštar je prije 30 godina spojio nespojivo, hard rok i folk, začinio sve to dobrom zezancijom i stvorio muziku koju su jednako pohlepno konzumirali i rokeri i narodnjaci.

Umjesto totalnog rasula kojeg su svi očekivali, dogodilo se čudo nazvano Nervozni poštar, koje je od prvog pojavljivanja na festivalu “Ilidža 85” dobilo status fenomena. Razlog je vjerovatno taj što je publika na ovim prostorima obožavala dvije vrste muzike – folk i rok! Njihova fuzija spojila je slušaoce naizgled nespojivih žanrova i pretvorila Nervoznog poštara u grupu koja je doslovno preko noći oborila sve rekorde u prodaji albuma.

Drugi album su snimali u zagrebačkom studiju Jadran filma, a producirao ga je Rajko Dujmić, s ultra hitom “Nova godina kuca na vratima”. Do razornih devedesetih Nervozni poštar izdaje ukupno 5 albuma.

1. VAZDA-GAZDA (Jugoton, 1985.)
2. ZAPAMTI, JA SAM GAZDA (Jugoton, 1986.)
3. NIŠTA VIŠE NIJE KAO PRIJE (Jugoton, 1987.)
4. NERVOZNI POŠTAR (Jugoton, 1988.)
5. TO JE SAMO FOLK’N’ROLL (Jugoton, 1989.)

Prvu postavu grupe sačinjavali su basista Dragan Ðurđelija – Gago, solo gitarista Granulo Hajrudin – Dino, harmonikaš Slobodan Milojević, bubnjar Jurić Miroslav, pjevač Rustem Nezirević i Fadil Šabović.

Gitarista Nikola Mitrović – Nidžo je bio gost na prvom albumu i postao je stalni član uoči prve turneje krajem 1985. Prije same turneje grupu napušta vokal i bubnjar. Na njihova mjesta dolaze vokal Nusret Doličanin – Nuki i bubnjar Šukrija Arslanagić – Šule. Prije snimanja drugog albuma grupu napuštaju Slobodan Milojević i Granulo Hajrudin.

RAT U BIH I POSLIJERATNO RAZDOBLJE

Grupa je, zbog razočaranja i deprimiranosti koju je izazvao ratni sukob prestala sa radom u periodu od 1990. do 2000. godine. Članovi grupe pokušali su nastaviti sami. Rule snima u Njemačkoj solo projekt, također i Nusret Doličanin, a nedugo zatim i basista Dragan Ðurdelija s “Poštarom i poštarkom”. Sve to je unijelo zabunu među fanove, ali interes za starog “Poštara” čitavo vrijeme nije jenjavao. Konačno je Fadil Šabović krajem 2002. godine ponovo okupio grupu, ovoga puta s novim, rokerskim pjevačem Narcisom Lalićem i za sarajevsku izdavačku kuću “Naraton” snimio novi album “Život, to je divna fešta”.

Na žalost grupe i njenih fanova, solo gitarista Nikola Mitrović – Nidžo umro je nakon duže bolesti, 2003. godine.

Krajem 2004. godine snimaju album “Gas, gas” za izdavačku kuću “Intakt Records”.

6. ŽIVOT, TO JE DIVNA FEŠTA (Naraton, 2002.)
7. GAS, GAS (Intakt Records, 2004.)

Krajem 2013. godine preminuo je i bubnjar Šukrija Arslanagić – Šule.

NOVI POČETAK

Posle duže pauze, a na veliku radost fanova, 2017. godine grupa ponovo počinje sa radom i za BN MUSIC izdaje maksi singl u starom prepoznatljivom stilu. Pjesme “Mala rospija”, “Ćevapi” i “Stara ljubav” na prvo slušanje ostavljaju utisak da se grupa vratila na scenu upravo onako kako su to mnogobrojni obožavatelji i očekivali. Po procjenama mnogih koji su čuli novi materijal, “Poštari” su mnogo bolji nego što su bili.

Današnju postavu grupe čine: Fadil Šabović – autor grupe, vokal Endži Kočan, bas-gitarista Dragan Đurđelija – Gago, solo gitarista Goran Zafirovski – Šmit, bubnjar Goran Velinov – Panča, klavijaturista i harmonikaš Dragan Soldo.